Nacházíte se: newsroom leteckého průmyslu / aktuálně
Související témata: Kondice oboru Výzkum, vývoj, inovace

Nová supermoderní zkušebna turbovrtulových motorů ČVUT zahájila zkušební provoz

18.04. 2019 | Aktuality

IMG_6754.jpg

Turbovrtulový motor GE Catalyst v nové zkušebně ČVUT v Hradci Králové.

Česko patří do elitního klubu světových výrobců turbovrtulových motorů. Historie se začala psát v 70. letech, kdy turbovrtulový motor M601 poprvé vzlétnul na křídlech legendárního letounu L-410. Nyní se píše pokračování této dlouholeté historie. ČVUT, fakulta strojní, započala zkušební provoz své nové supermoderní vrtulové zkušebny leteckých motorů umístěné v Hradci Králové.

V úterý 9. 4. 2019 došlo k prvnímu spuštění testovacího turbovrtulového motoru a již ve středu 10. 4. 2019 bylo dosaženo volnoběžných otáček tohoto motoru, což je klíčový milník při oživování zkušebny. Zahájení ostrého testování v rámci společného výzkumu turbovrtulových motorů se společností GE Aviation Czech plánuje ČVUT na počátek května. 

„Dnešní den je významným milníkem v budování ekosystému výuka-výzkum-vývoj-výroba, o kterém jsem přesvědčen, že aktivně přispěje k transformaci české ekonomiky na ekonomiku s vysokým podílem přidané hodnoty. Jsem hrdý na svůj tým, naše dodavatele a partnery z GE Aviation Czech, kteří dokázali zrealizovat takto komplexní zkušebnu a stavbu v rekordně krátkém čase“, říká děkan Fakulty strojní ČVUT v Praze Michael Valášek. 

Zkušebna v Hradci Králové je součástí souboru čtyř pozemních zkušeben leteckých motorů, které ČVUT buduje pro posílení vývojové a výzkumné infrastruktury v České republice a pro výuku budoucích leteckých expertů. Světová unikátnost spočívá v horizontalním proudění vzduchu zkušebnou, což simuluje skutečné proudění vzduchu na křídle letadla, a ve schopnosti odečítat velké množství dat řádově z tisíce senzorů umístěných na testovaných motorech v reálném čase. 

První zkušebnu leteckých motorů ČVUT uvedlo do provozu minulý rok v únoru. Jedná se o dynamometrickou zkušebnu ČVUT umístěnou ve VZLÚ v pražských Letňanech a tato zkušebna vygenerovala k dnešnímu dni více než 30 terabytů dat, které již zpracovává výzkumný tým ČVUT metodami AI a Průmysl 4.0. Zbývající dvě zkušebny ČVUT uvede do provozu v průběhu léta 2019. Zkušebny představují unikátní investici za více než 2 mld Kč. 

Od roku 2016 naplňuje Fakulta strojní ČVUT záměr posílení svých výzkumných a výukových kompetencí v leteckých a kosmických technologiích a jako jeho součást buduje společně s GE Aviation ucelený ekosystém pro vývojové centrum turbovrtulových motorů v ČR. 

ČVUT v Praze je nejstarší civilní technická universita na světě. Má osm fakult (stavební, strojní, elektrotechnická, jaderná a fyzikálně inženýrská, architektury, dopravní, biomedicínského inženýrství a informačních technologií) a 21 000 studentů. Spolu s VUT Brno je jedinou technickou universitou vyučující letecké a kosmické technologie v ČR a Fakulta strojní ČVUT je jedinou civilní fakultou, kde se vyučuje konstrukce leteckých motorů. Více na www.fs.cvut.cz.

Doporučujeme

Nejnovější články ze všech kategorií

Obrazovka co potřebuji.jpg
Vrcholová jednání s Embraer, KAI i ST Engineering. Česká výprava boduje v Singapuru Dnes se Singapore Airshow, největší letecký veletrh v Asii přehoupl do druhé poloviny a zítřkem počínají návštěvnické dny. Na národní expozici připravené v rámci programu českých oficiálních účastí Ministerstva průmyslu a obchodu zemi reprezentuje devět firem. Na stojánce je hostům k dispozici letoun L 410 NG, který po překonání více než 11 tisíc kilometrů přistál na singapurském letišti a figuruje zde jako fyzická ukázka kompletních schopností českého leteckého průmyslu. Delegace vedená náměstkem ministryně obrany Danielem Blažkovcem během prvních dvou dnů veletrhu absolvovala přes 15 vrcholových jednání se zahraničními partnery.
České firmy míří na největší asijský veletrh Singapore Airshow. Jako předvoj odstartovala Čtyřistadesítka z Kunovic Český letecký průmysl má před sebou premiéru na stěžejním asijském veletrhu Singapore Airshow (20. - 25. 2. 2024) a na cestě na místo už je jeho předvoj: kunovický letoun L 410 NG, který Česko na největších veletrzích světa reprezentuje jako jednu z mála zemí, které umí vyrobit celé letadlo.
Asociace leteckého a kosmického průmyslu podepsala smlouvu o partnerské spolupráci s MO ČR K prohlubování již existující spolupráce dochází v kontextu probíhající modernizace Armády České republiky a masivního přezbrojování zemí EU, NATO i partnerů. Cílem intenzivnější spolupráce je posílit kapacity, technologický a znalostní potenciál českých leteckých a kosmických obranných technologií a průmyslu, a také přispět k jejich uplatnění ve světě.

Newsroom

Nejvyšší level kosmického průmyslu. Prezident ALKP jednal s prezidentkou vesmírné agentury SAE Prezidentka vesmírné agentury Spojených arabských emirátů a vládní ministryně pro pokročilé technologie Sarah al-Amiri se na Dubai Airshow setkala s českou delegací.
PBS spolupracuje na designu APU pro letouny 6. generace. S americkou Pratt & Whitney „Pébéesce“ se tím otevírají dveře do první ligy světových výrobců, kteří ovlivňují podobu letounů 6. generace.
Kunovické letouny restartují uzbeckou dopravu. Letiště v Taškentu přivítalo druhou L 410 V pořadí druhý letoun L 410 kunovické letecké továrny Aircraft Industries rozšířil řady největšího národního dopravce regionu Uzbekistan Airways.

MonitoringMonitoring ostatní zprávy

Víte, že:

Česko je jednou z devíti zemí na světě, která dokáže vyrobit letadlo „in house“

Sledujte násSledujte nás

Kalendář akcíKalendář akcí ostatní události

DUBAI AIRSHOW 2023

Ve dnech 13. až 17. listopadu se uskuteční Dubai Airshow jedna z největších leteckých přehlídek na světě, na které se český letecký průmysl představí na společné expozici národní účasti.

Okénko ALV ČROkénko ALV ČR ostatní zprávy

VZLÚ.png

Letecký a kosmický průmysl hlásí vznik jednotné oborové asociace: Asociace leteckých a kosmických výrobců (ALV ČR) a Svaz českého leteckého průmyslu (SČLP) dokončily rok připravované sloučení. Za letecký průmysl a vesmírné technologie bude nově vystupovat Asociace leteckého a kosmického průmyslu ČR (ALKP).

Web podporujeWeb podporuje

  • ALV